Розсошанська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

18 травня – Всесвітній день вишиванки

Дата: 19.05.2017 20:51
Кількість переглядів: 585

   Вишивка – поширений вид декоративно-прикладного мистецтва. Історія народної вишивки на Україні сягає своїм корінням у глибину віків. Дані археологічних розкопок, свідчення мандрівників і літописців доводять, що вишивання, як вид мистецтва, в Україні існує з незапам’ятних часів. Мабуть, ніколи не зможемо ми довідатися, хто і коли вперше здогадався втілити в узорний мотив красу рідної природи, свої переживання та відчуття, бо з огляду на недовговічність тканини та ниток наука позбавлена можливості точно визначити час виникнення цього мистецтва. Адже зразки найдавнішої вишивки у музеях Європи відносять до 5 ст. н. е., а пам’ятки української вишивки збереглися лише за кілька останніх століть.

      Серед символів, без якого немислимий український національний стрій, є    вишивана сорочка. Споконвіку українські жінки та чоловіки шанували вишиту сорочку, бо вірили, що вона захищає людину від усього злого. І водночас це і оберіг.

   Щоб викликати в учнів інтерес до історичного минулого, до вишиванки, щоб спонукати вихованців до відновлення національних традицій, їх збереження та впровадження в життя - в Розсошанській ЗОШ I-III ступенів пам’ятають про Всесвітній день вишиванки та уже другий рік поспіль проводиться флешмоб у цей день. А ще, стало доброю традицією одягати вишиванку на свято Знань, у День українського козацтва, на свято Матері та Останнього дзвінка.

Фото без описуФото без опису

Вічна пісня барв і кольорів, неповторна музика натхнення!

Шепіт трав і шелест яворів, і дзвінкі турботи сьогодення.

Дух народу в колір заплете, проросте і піснею і цвітом.

Фото без опису

А над світом, гляньте, а над світом вишивка цвіте!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь