A A A K K K
для людей із порушенням зору
Розсошанська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Кашлюк та його профілактика

Дата: 24.04.2024 15:01
Кількість переглядів: 16

Фото без опису

Кашлюк та його профілактика

 

Кашлюк в сучасних умовах залишається важким дитячим захворюванням через легкий механізм передачі збудника - повітряно - крапельний, високий індекс сприйнятливості(70-90%), важкий клінічний перебіг з тривалим спазматичним кашлем, проявами інтоксикації і ураженням дихальної, .серцево-судинної, нервової систем,можливість летальних випадків, .особливо у не щеплених. Для кашлюка характерна сезонність , періодичність підйому захворюваності кожних 4-5 років.

Згідно даних статистики в Україні з 2023 року відмічається тенденція до зростання захворюваності на кашлюк до 52.5 випадків на 100тисяч населення -за 2 місяці поточного року захворіло 515 осіб, 95-97% випадків кашлюку реєструються серед дитячого населення віком до 17 років.

В м.Хмельницькому за 2020 - 2023 рр зареєстровано всього один випадок кашлюку. В поточному році зареєстровано 18 випадків захворювань на кашлюк, 8 осіб з яких були госпіталізовані в Хмельницьку інфекційну лікарню. Серед захворілих 1 дорослий, 17 дітей . В Розсошанській громаді теж зареєстровано 2 випадки кашлюка. Захворіло 2 дітей шкільного віку, один з них не щеплений.1 дитина навчається в школі м. Хмельницького. Проживають діти 1 дитина - с.Розсоша, 2 дитина - станція Скібнево.

Захворювання викликається бактерією Bordetella pertussis, яка нестійка в навколишньому середовищі,гине при 560 С через 10-15хв,при кімнатній температурі в аерозолі зберігається до 24 годин,чутлива до дезінфектантів та антибактеріальних препаратів. Зараження кашлюком відбувається через повітря, в яке від хворого при розмові і кашлі потрапляють крапельки катарального секрету разом із збудником.

При попаданні в дихальні шляхи бактерії розмножуються на слизовій оболонці носоглотки, гортані, трахеї, бронхів, чим викликають довготривалий спазматичний кашель. Тривалість проявів спазмалітичного кашлю становить від 2-х до 8 тижнів, що супроводжується загальною слабкістю,порушенням сну, приступами кашлю, особливо вночі. Для кашлюку характерна відсутність високої температури та виражених катаральних явищ. Інкубаційний період від моменту зараження становить від 3 до 14 діб. Джерелом інфекції може бути хвора людина або хворий з стертою формою захворювання. Кашлюк небезпечний ускладненнями при несвоєчасному лікуванні такими як пневмонія, виникнення судом, набряк мозку, гіпоксична енцефалопатія, зупинка дихання. Кашлюк у щеплених дітей перебігає як правило в легкій клінічній формі.

Щоб запобігти ускладненням необхідно у випадку проявів перших симптомів кашлюка звернутись до сімейного лікаря, обстежитись на кашлюк на 5-7 день кашлю або й раніше при підозрі на кашлюк, особливо якщо був контакт з хворим, отримати лікування згідно рекомендацій лікаря, одягати дитину по погоді,щоб не допускати перегрівання чи переохолодження, зволожувати повітря в приміщенні,де перебуває хворий.

В організованих колективах не допускати до відвідування дітей з симптомами тривалого кашлю, направляти їх на обстеження до сімейних лікарів.

Самий надійний спосіб захиститися від кашлюку - вакцинація,яка проволиться дітям згідно календаря щеплень з 2-х місячного віку і складає 4 щеплення (вакцина комбінована+дифтерія,правець,які теж життєво необхідні). Три щеплення виконуються у віці до 1 року з інтервалом в 2 місяці і четверте щеплення - через 1 рік після останнього в 18 місяців. Важливо дотримуватись чітких інтервалів між щепленнями, що впливає на стан отриманого імунітету. Щеплення проти кашлюка проводяться дітям тільки до 6 років. Зараз дуже важливо захистити маленьких дітей, особливо до 2 років, так як вони набагато важче переносять захворювання на кашлюк. Щеплені можуть хворіти , але в значно легшій формі.

То ж не зволікайте з явкою до сімейного лікаря, щоб вчасно отримати щеплення.

 

 

Лікар-епідеміолог Хмельницького

районного відділу

ДУ”Хмельницький обласний центр контролю

та профілактики хвороб МОЗ України” Галина ГОРДЄЄВА

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь