Розсошанська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Переваги використання єдиного рахунку для сплати податків і зборів

Дата: 01.12.2022 09:00
Кількість переглядів: 139

 

Фото без опису

Переваги використання єдиного рахунку для сплати податків і зборів

Хмельницька державна податкова інспекція ГУ ДПС у Хмельницькій області нагадує, що з 01.01.2021 запроваджено функціонування єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Єдиний рахунок відкритий у Державній казначейській службі для ДПС України та використовується платниками податків для сплати грошових зобов'язань та/або податкового боргу з податків та зборів, передбачених Податковим кодексом, єдиного внеску та інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи.

Єдиний рахунок не може використовуватися платником податків для сплати грошових зобов'язань та/або податкового боргу з податку на додану вартість, акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового, а також для сплати частини чистого прибутку (доходу) до бюджету державними та комунальними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями.

Повідомлення про використання або про відмову від використання єдиного рахунка подається платником в електронній формі через електронний кабінет (форма заяви J1307001 для юридичних осіб або F1307001 для фізичних осіб).

Використання єдиного рахунка платником розпочинається з робочого дня, що настає за днем подання ним повідомлення про використання єдиного рахунка.

У разі відмови платника від використання єдиного рахунка таке використання припиняється починаючи з 1 січня наступного календарного року на підставі повідомлення про відмову від використання єдиного рахунка.

Інформація про рух коштів на єдиному рахунку доступна платнику в електронному кабінеті в актуальному стані.

Під час використання платником єдиного рахунка для сплати грошових зобов'язань та/або податкового боргу (заборгованості) платник не має права сплачувати такі кошти на інші рахунки, відкриті Казначейством для сплати грошових зобов'язань та/або податкового боргу (заборгованості) з податків і зборів, єдиного внеску та інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на ДПС (крім ПДВ, акцизного податку та частини чистого прибутку). 

Внесення коштів платником податку на єдиний рахунок вважається внесенням коштів таким платником податку до бюджету.

Для зарахування коштів на єдиний рахунок платник заповнює розрахунковий документ на переказ відповідно до вимог Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів, затвердженого наказом Мінфіну від 24.07.2015 №666 зі змінами.

За коштами, які є помилково сплаченими грошовими зобов'язаннями, ДПС не пізніше наступного робочого дня з дня зарахування таких коштів на єдиний рахунок надсилає платнику через електронний кабінет повідомлення про виявлені помилки чи розбіжності за таким розрахунковим документом.

Платник не пізніше наступного робочого дня після отримання від ДПС повідомлення про виявлені помилки чи розбіжності за таким розрахунковим документом визначає через електронний кабінет належність платежу відповідному одержувачу.

Якщо платник протягом зазначеного строку не визначив належність платежу відповідному одержувачу, суми такого платежу розподіляються ДПС для сплати податків, зборів з урахуванням черговості сплати, визначеної пунктом 35 1.6 статті 35 1 Податкового кодексу України. У першу чергу погашаються недоїмка з ЄСВ та податковий борг по податках, потім – визначені контролюючим органом суми за результатами контрольно-перевірочної роботи, самостійно визначені платником у податковій звітності податкові зобов’язання.

Використання єдиного рахунку дозволить платникам уникнути помилок при заповненні бюджетного рахунка під час підготовки платіжних документів для сплати податків і зборів, унеможливить виникнення податкового боргу з цієї причини.

 

додаток 1 

 

Покроковий алгоритм заповнення реквiзиту «Призначення платежу» розрахункових документiв на переказ у разi сплати (стягнення) податкiв, зборiв, платежiв на бюджетнi рахунки та/або єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соцiальне страхування на небюджетнi рахунки

З метою своєчасного та повноцінного відображення в інтегрованих картках платників податків (далі – ІКП) інформації щодо надходжень податкових платежів Головне управління ДПС у Хмельницькій області повідомляє.

Наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 31.12.2020 № 847 «Про внесения змiн до наказу Мiнiстерства фiнансiв України вiд 24 липня 2015 року № 666», який заресстрований в Мiнiстерствi юстиції України 15 лютого 2021 року за № 190/35812 затверджено Порядок заповнення реквiзиту «Призначення платежу» розрахункових документiв на переказ у разi сплати (стягнення) податкiв, зборiв, платежiв на бюджетнi рахунки та/або єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соцiальне страхування на небюджетнi рахунки (далi - Порядок заповнення документiв ).

Пiд час оформлення розрахункових документiв платником мають бути заповненi yci обов'язкові поля реквiзиту «Призначення платежу», роздiлених мiж собою знаком «;», кожне з яких мiстить належну iнформацiю або знак «;» як ознаку наявностi вiдповiдного поля у разi, коли таке поле не підлягає заповненню .

Під час сплати (стягнення) податків, зборів, платежів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок) реквізити "Призначення платежу" розрахункового документа заповнюються таким чином:

- поле N 1:

друкується службовий код (знак) "*" (ознака платежу);

- поле N 2:

друкується розділовий знак ";";

друкується код виду сплати (формат ссс - тризначне число);

- поле N 3:

друкується розділовий знак ";";

друкується податковий номер або серія (за наявності) та номер паспорта громадянина України (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний територіальний орган ДПС і мають відмітку у паспорті або запис про відмову від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків в електронному безконтактному носії);

- поле N 4:

друкується розділовий знак ";";

друкується роз'яснювальна інформація про призначення платежу в довільній формі. Кількість знаків, ураховуючи зазначені вище поля і розділові знаки, обмежена довжиною реквізиту "Призначення платежу" електронного розрахункового документа системи електронних платежів Національного банку України, при цьому використання символу ";" не допускається.

- поле N 5:

друкується розділовий знак ";";

- поле N 6:

друкується розділовий знак ";";

- поле N 7:

друкується розділовий знак ";".

Одночасно звертаємо Вашу увагу, що при заповненні полів не допускаються пропуски (пробіли) між словами та службовими знаками.

Сплачені суми податків, зборів, платежів, єдиного внеску відображаються в ІКП датою зарахування на рахунки, відкриті в Казначействі, обліковими операціями зі сплати/повернення сум відповідно до поля "Призначення платежу" згідно з Порядком заповнення документів.

 

додаток 2

До уваги суб’єктів господарювання - платників акцизного податку з транспортних засобів

Відповідно до пункту 216.11 статті 216 Податкового Кодексу (далі ПК) датою виникнення податкових зобов’язань у разі здійснення переобладнання вантажного транспортного засобу, який відповідає товарній позиції 8704 згідно з УКТЗЕД, у легковий  автомобіль, що відповідає товарній позиції 8703 згідно з УКТЗЕД, є дата видачі документа про відповідність переобладнаного автомобіля вимогам безпеки дорожнього руху. У цьому випадку акцизний податок сплачується власником такого транспортного засобу не пізніше дати подання документів до органу внутрішніх справ України для реєстрації або перереєстрації такого транспортного засобу.

Пунктом 215.3 статті 215 ПК визначено товари з яких справляється податок і за якими ставками. Зокрема для транспортних засобів, що відповідають товарній позиції 8703 згідно з УКТЗЕД, які в установленому законодавством порядку подаються до органів, що здійснюють державну реєстрацію транспортних засобів, для реєстрації або перереєстрації у зв’язку із зміною моделі транспортного засобу, що до переобладнання під час ввезення відповідала товарній позиції 8704 згідно УКТ ЗЕД, а після переобладнання відповідає товарній позиції 8703 згідно з УКТ ЗЕД cтавка податку визначається за формулою:

Ставка= Ставка базова х Кдвигун х Квік

де Ставка базова- ставка податку в євро за 1 штуку транспортного засобу:

з двигуном внутрішньго згорання з іскровим запалюванням та кривошипно-шатунним механізмом з об’ємом циліндра до 3000 куб.сантиметрів(включно)-50,0;

з двигуном внутрішнього згорання з іскровим запалюванням та кривошипно-шатунним механізмом з об’ємом циліндрів понад 3000куб.сантиметрів-100,0;

з двигуном внутрішнього згорання з іскровим запалюванням від стиснення(дизелем або напівдизелем) з об’ємом циліндрів до 3500куб.сантиметрів(включно)-75,0;

з двигуном внутрішнього згорання із запалюванням від стиснення(дизелем або напівдизелем) з об’ємом циліндрів понад 3500 куб.сантиметрів-150,0;


 


 

Кдвигун-коефіцієнт, що визначається діленням об’єму циліндрів двигуна внутрішнього згорання відповідного транспортного засобу в куб.сантиметрах на 1000куб.сантиметрів;

Квік-коефіцієнт, що дорівнює кількості повних календарних років з року, наступного за роком виробництва відповідного транспортного засобу, до року визначення ставки податку (для нових транспортних засобів та транспортних засобів, що використовувалися до одного повного календарного року, коефіцієнт дорівнює 1, а для транспортних засобів, що використовувалися понад п'ятнадцять повних календарних років , коефіцієнт дорівнює 15).

Отже, акцизний податок, щодо переобладнаного автомобіля обраховується за ставками, визначеними у підпункті 215.3.5 пункту 215.3 статті 215 ПК, розмір яких диференціюється залежно від коду продукції згідно УКТЗЕД, робочого об’єму циліндрів двигуна та термінів експлуатації.

Розрахунок суми податку здійснюється за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Національним банком України, що діє на перший день кварталу, в якому виникло податкове зобов’язання і залишається незмінним протягом кварталу (пункт 217.3 статті217 ПК).

Нагадуємо, що відповідно до п. 223.2 ст. 223 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) платники податку, визначені п. 212.1 ст. 212 Кодексу (крім імпортерів підакцизних товарів, зазначених у підпунктах 215.3.4, 215.3.5, 215.3.51, 215.3.52, 215.3.6, 215.3.7, 215.3.8 п. 215.3 ст. 215 Кодексу), подають щомісяця не пізніше 20 числа наступного звітного (податкового) періоду контролюючому органу за місцем реєстрації декларацію з акцизного податку (далі – Декларація) за формою та порядком (далі – Порядок), затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 № 14 (зі змінами).

Слід зазначити, що у разі складності самостійно визначити код згідно з УКТ ЗЕД переобладнаного вантажного транспортного засобу та суму акцизного податку, що підлягає сплаті, до здійснення реєстрації такого транспортного засобу, порядку заповнення та подання декларації акцизного податку, платник акцизного податку може звернутися до контролюючого органу за місцем своєї реєстрації або за телефоном 0382-765343.

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь